Cenové podmínky   Technické podmínky   Terminologie     Klasifikace     Kontakty

TP 800-1 Zemní práce

13 - Hloubené vykopávky

Příplatek k cenám za ztížení vykopávky a bourání konstrukcí v hloubených vykopávkách

Příplatkem k cenám za ztížení vykopávky se rozumí ztížení vykopávky v blízkosti:

Bourání konstrukcí v hloubených vykopávkách

Bouráním konstrukcí v hloubených vykopávkách se rozumí pouze bourání konstrukcí ze zdiva nebo z betonu ve výkopišti při provádění zemních prací, jsou-li zdiva nebo betony obklopeny horninou nebo sypaninou tak, že k nim není bez vykopávky přístup. Obsahem standardu je i nutné přemístění a uložení na hromady na vzdálenost do 20 m nebo naložení na dopravní prostředek.

Hloubení jam a zářezů

Hloubením jam a zářezů se rozumí hloubení nezapažených a zapažených jam a zářezů v horninách 1 až 7, vykopávky pod železničním mostním provizoriem v horninách 1 až 5, hloubení šachet pod konstrukce vinic v horninách 1 až 5 a hloubení jam v kamenouhelné hlušině. Obsahem standardu je hloubení jam ruční a strojní, urovnání dna výkopu, kterým se rozumí i urovnání dna pod základy objektů, pod dlažby nebo pod jejich podklady na rostlém terénu uvnitř objektů a pod podzemní vedení, udržování pracoviště a ochrana výkopiště proti stékání srážkové vody z okolního terénu i s jejím odvodněním nebo odvedením, ruční dokopávky po strojním rozpojením hornin, nikoliv však dolamování, přesekání a odstranění kořenů ve výkopišti a odstranění napadávek, naložení výkopku na dopravní prostředek pro svislé nebo vodorovné přemístění výkopku, popř. na přemístění výkopku na vzdálenost uvedenou v popisu souboru cen; tímto přemístěním se u hloubených vykopávek rozumí přemístění po povrchu území, případné zajištění rypadel polštáři, rozpojení hornin tř. 6, 7 a 5 (trhatelných), jestliže se výkopek z vykopávky použije pro provedení sypaných konstrukcí se zrnem velikosti 700 mm a více. Popis standardu musí vymezit druh a způsob vykonávané práce a třídu horniny.

Hloubení rýh

Hloubením rýh se rozumí hloubení rýh zapažených i nezapažených šířky do 600 mm a od 600 do 2000 mm a do hloubky 16 m v horninách tř. 1 až 7, hloubené vykopávky pod základy v horninách 1 až 5, hloubení rýh vedle kolejí zapažených i nezapažených hloubky do 1,5 m, hloubení rýh pro drény ve sklonu terénu do 15° s úpravou do předepsaného spádu v suchu, mokru i ve vodě, hloubkové meliorační kypření bez ohledu na šířku stop a hloubení rýh zapažených a nezapažených v kamenouhelných hlušinách šířky do 2 m. Obsahem standardu je rozpojení(bez odstřelu), hloubení (s odstřelem) ručním(pneumatickým) nářadím s odhozem do 3 m nebo naložením (při přesunu výkopku strojně), urovnání dna, ruční výhoz po házečkách (po 2 metrech), pro hloubení rýh v kamenouhelných hlušinách ještě případné vnitřní přemístění výkopku do 3 m ve výkopišti a přehození výkopku na přilehlém terénu na vzdálenost do 5 m od podélné osy rýhy nebo naložení na dopravní prostředek.

rypadlo s hloubkovou lopatou: hloubení jam,koryt nebo zářezů – hloubení rýh – nakládání výkopku neulehlého nebo tříděného včetně úpravy terénu pro pojezd rýpadla do záběru a pojezdu rýpadla do záběru, provoz a údržba kompresoru, provoz a údržba vrtné soupravy, vyvrtání otvoru ručním vrtacím pneumatickým kladivem, čištění vrtu vyfukováním prachu a odstranění úlomků z vrtu, vložení výbušniny a odstřel. Pro hloubkové meliorační kypření pojezd traktoru s rozrývacím pluhem. Popis standardu musí vymezit druh, množství a způsob vykonávané práce a třídu horniny.

Hloubení šachet

Hloubením šachet se rozumí hloubení šachet nezapažených i zapažených v hornině tř. 2 až 7 a v kamenouhelných hlušinách. Obsahem standardu je rozpojení(bez odstřelu), hloubení (s odstřelem) ručním(pneumatickým) nářadím s odhozem nebo naložením (při přesunu výkopku strojně), urovnání dna, ruční výhoz po házečkách (po 2 metrech), přehození výkopku na přilehlém terénu na vzdálenost 5 m od hrany šachty nebo s naložením na dopravní prostředek.

rypadlo s hloubkovou lopatou: hloubení jam,koryt nebo zářezů, hloubení rýh, nakládání výkopku neulehlého nebo tříděného včetně úpravy terénu pro pojezd rýpadla do záběru a pojezdu rýpadla do záběru, provoz a údržba kompresoru, provoz a údržba vrtné soupravy, vyvrtání otvoru ručním vrtacím pneumatickým kladivem, čištění vrtu vyfukováním prachu a odstranění úlomků z vrtu, vložení výbušniny a odstřel. Popis standardu musí vymezit množství a třídu zeminy.

Vykopávky pro vodárenskou studnu

Vykopávkami pro vodárenskou studnu se rozumí vykopávky pro jakýkoliv tvar studny nespouštěné v horninách tř. 1 až 4 (kromě hornin kašovité konsistence a tekoucích) a 5, 6 a 7 nebo spouštěné(spouštění pláště) v horninách1 až 4 (kromě hornin kašovité konsistence a tekoucích), přičemž vykopávky v horninách 5 až 7 se oceňují R- položkou. Platí pro vykopávky vodárenské studny nespouštěné prováděné při snižování hladiny podzemní vody pod dno výkopu zároveň s vykopávkou studny nebo pro vykopávky a spouštění vodárenských a základových studní při snižování hladiny podzemní vody pod dno výkopu zároveň s vykopávkou a spouštěním studny. Obsahem standardu je rozpojení(bez odstřelu), hloubení (s odstřelem) ručním(pneumatickým) nářadím, rozpojení vplavené nebo napadané zeminy, přemístění výkopku na terén vrátkem, přemístění výkopku do 20 m od okraje studny, přepažování pažením příložným nebo zátažným, demontáž pažení, spouštění pláště studny,

rýpadlo s hloubkovou lopatou: hloubení jam,koryt nebo zářezů, hloubení rýh, nakládání výkopku neulehlého nebo tříděného včetně úpravy terénu pro pojezd rýpadla do záběru a pojezdu rýpadla do záběru, provoz a údržba kompresoru, provoz a údržba vrtné soupravy, vyvrtání otvoru ručním vrtacím pneumatickým kladivem, čištění vrtu vyfukováním prachu a odstranění úlomků z vrtu, vložení výbušniny a odstřel. Popis standardu musí vymezit třídu a objem horniny, půdorysnou plochu, druh pažení a hloubku studny.

Hloubení šachet pro kotvy chmelnicových konstrukcí

Hloubením šachet pro kotvy chmelnicových konstrukcí s rozumí vyvrtání děr vrtnou soupravou chmelnic GAZ BKM-66-02. Obsahem standardu je i rozprostření výkopku do vzdálenosti 3 m nebo jeho naložení na dopravní prostředek.

Dolamování hloubených vykopávek

Dolamováním hloubených vykopávek se rozumí dolamování hloubených vykopávek v horninách tř. 5 až 7 zapažených i nezapažených jam a zářezů ve tloušťce vrstvy do 1 000 mm, rýh a šachet ve vrstvě tl. do 500 mm. Obsahem standardu je rozpojení ručním (pneumatickým) nářadím s odhozem nebo naložením (při přesunu výkopku strojně), ruční výhoz po házečkách (po 2 metrech) případné nutné přemístění výkopku ve výkopišti bez naložení a náklady na přehození výkopku na přilehlém terénu na vzdálenost:

Popis standardu musí vymezit třídu horniny a tloušťku dolamované vrstvy

Vykopávka v uzavřených prostorách v horninách 1 až 7 a ruční vykop jam, rýh a šachet v horninách 1 až 4

Vykopávkou v uzavřených prostorách se rozumí vykopávky v místě, kde pro rozpojování a naložení horniny nemůže být použito ani trhavin ani těžebních strojů. Obsahem standardu je i případné nutné přemístění výkopku ve výkopišti, nebo jeho naložení na dopravní prostředek

© RTS, a. s. | Lazaretní | 615 00